Anticonceptie met hormonen

Combinatiepil en minipil

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen met allemaal verschillende hormonen. Je hebt de keuze uit:

 • De combinatiepil: Pil met zowel oestrogeen en progestageen hormoon.
 • De minipil: Pil met alleen progestageen.

Het oestrogeen hormoon zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.

Bij de combinatiepillen kan er onderscheid worden gemaakt tussen ??n fase, drie fasen en vier fasen pillen. Dit heeft te maken met de hormonale samenstelling van de pillen. Bij de ??n fase pillen is de hormonale samenstelling iedere week gelijk. De drie fase pillen zijn iedere week verschillend van samenstelling, en bij de vier fasen pillen verandert de hormonale samenstelling zelfs 4 keer. Het doel hiervan is om de normale cyclus van de vrouw zo goed mogelijk na te bootsen. De ??n fase pil wordt het meest voorgeschreven, omdat er dan minder schommeling van de hormonen is.

De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek ben je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je menstruatie ook overslaan door meteen na de vorige strip, door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijk met de anticonceptiepil.

Er zijn echter ook anticonceptie pillen zonder stopweek, dus met 28 pillen per strip. Ook de pil zonder oestrogeen (Cerazette) bevat 28 pillen per strip, waarna je direct start met een nieuwe strip. Cerazette bevat 28 werkzame tabletten, je kunt niet je menstruatie verschuiven of overslaan.

De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven. Om de kans op het vergeten van de pil zo klein mogelijk te maken, kan het helpen om een vast tijdstip aan te houden voor het slikken van de pil.

Vaginale ring (Nuvaring)

Nuvaring is een maandelijkse anticonceptiemethode. Het is een ring die je in je vagina plaatst. Bij deze maandelijkse methode hoef je dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken, maar je behoudt wel zelf de controle over het inbrengen. Dankzij die controle kun je met de anticonceptiering je menstruatie (stopweek) ook overslaan, uitstellen of verschuiven. Nuvaring bevat twee soorten hormonen, te vergelijken met de combinatiepil.

Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Eenmaal geplaatst, vormt de ring zich volgens de contouren van de vaginale wand. De ring is gemaakt van zacht, flexibel materiaal. Het ontwerp van de ring bevordert dat de ring er niet kan uitvallen en dat je de ring niet zult voelen.

Pleister (Evra)

De anticonceptiepleister Evra is een wekelijkse anticonceptiemethode en kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor vrouwen die de pil vergeten en/of liever geen maandelijkse ring in de vagina willen dragen. Evra bevat twee soorten hormonen, te vergelijken met de combinatiepil.

Net als bij de pil en de maandelijkse ring gebruik je Evra 3 weken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. Een pleister werkt 1 week, wat betekent dat per cyclus drie keer een pleister moet worden geplakt op dezelfde dag van de week als de dag waarop je bent begonnen. Het is belangrijk dat je de anticonceptiepleister elke week op dezelfde dag vervangt, omdat de pleister is ontworpen om gedurende 7 dagen te werken. Evra kan op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, romp, bovenarm of buik worden geplakt, maar niet op de borsten. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden kun je het beste steeds een andere plaats kiezen. De pleister moet stevig aangedrukt worden tot de randen goed hechten. Je kunt met Evra je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven.

De anticonceptiepleister is bestand tegen aanraking met water. Rondom de pleister mogen echter geen cr?me, olie, lotion, poeder of make-up worden gebruikt omdat de pleister daardoor los zou kunnen raken. Ook mag Evra niet extra worden vastgeplakt met een gewone pleister of tape. Als de anticonceptiepleister toch geheel of gedeeltelijk loslaat, moet je binnen 24 uur een nieuwe pleister plakken. Het wordt aangeraden om elke dag te kijken of de pleister nog goed vastzit.

Prikpil

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie waarbij ??n injectie per 12 weken voldoende is voor bescherming tegen zwangerschap. De injectie wordt iedere keer bij ons of bij de huisarts gegeven.

De prikpil biedt het gemak dat je maar ??n keer per 12 weken aan je anticonceptie hoeft te denken. Je moet er bij gebruik van de prikpil echter wel rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer kan duren. Ook wanneer je klachten van de prikpil hebt, zul je moeten wachten totdat de hormonen zijn uitgewerkt aangezien je de hormonen na de injectie niet uit je lichaam kunt verwijderen. De prikpil bevat maar 1 hormoon, een progestageen.

Belangrijk om te weten is dat de prikpil geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van de prikpil je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Vooral als je pas begint met de prikpil kunnen onregelmatige en wat langer durende bloedingen ontstaan. Als je de prikpil langer dan zes maanden blijft gebruiken, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.

Omdat verlies van botdichtheid kan optreden bij vrouwen van alle leeftijden bij gebruik van de prikpil, zullen we een inschatting maken van de risico?s en voordelen. Als alle andere anticonceptiemiddelen minder geschikt blijken te zijn voor jouw situatie, dan is de prikpil een optie. Het botverlies neemt toe bij een langere gebruiksduur van de prikpil. In het algemeen herstelt het bot zich weer ? in ieder geval gedeeltelijk ? na het stoppen met de prikpil. Het wordt aangeraden tijdens het gebruik van de prikpil voldoende calcium en vitamine D te nemen.

Implantatiestaafje (Implanon)

Het anticonceptiestaafje, Implanon NXT, biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Wanneer je BMI 25 of hoger is, dan is de bescherming 2 jaar. Implanon bevat maar 1 hormoon, een progestageen.

Implanon is een anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm (binnenkant) en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen.

Het inbrengen van het staafje gebeurt bij ons op de praktijk en is een korte handeling. Je hoeft alleen je arm te ontbloten. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een apparaatje wat het staafje al bevat. Het staafje zit vervolgens onzichtbaar, maar wel voelbaar in je bovenarm en je bent 3 jaar beschermd tegen zwangerschap.

De Implanon wordt na 3 jaar weer verwijderd. Ook hiervoor krijg je eerst een plaatselijke verdoving. Als je dat wilt, kan er meteen een nieuw staafje worden ingebracht voor de volgende 3 jaar. Om het staafje te verwijderen krijg je een klein sneetje van een halve centimeter in je arm, dit hoeft niet gehecht te worden. Een hechtpleister is voldoende.

Belangrijk om te weten is dat het anticonceptiestaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het anticonceptiestaafje je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Ruim 20% van de vrouwen heeft helemaal geen menstruatie meer na het inbrengen van het staafje, ruim 30% heeft minder vaak een menstruatie dan voorheen, bij de overige 50% blijft het gelijk en heel soms iets ruimer.

Hormoonspiralen

Hormoonspiralen, genaamd Mirena?en Kyleena, zijn net als de Implanon en het spiraal zonder hormonen (koperspiraal) een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Mirena en Kyleena kunnen 5 jaar in de baarmoeder blijven zitten.

Net als de pil bevat het hormoonspiraal een hormoon waarvan de werking op het baarmoederslijmvlies te vergelijken is met die van progesteron (een hormoon dat door het eigen lichaam wordt gemaakt).

Levonorgestrel, het hormoon in hormoonspiralen, wordt continu toegediend en zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies niet of minder opgebouwd en worden de bloedingen veel lichter en ook minder pijnlijk.

De werking van hormoonspiralen is gebaseerd op de volgende effecten:

 • Het slijm dat zich in het baarmoederhalskanaal bevindt wordt ?taaier?, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
 • Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting.
 • Het baarmoederslijmvlies (dit is de ?binnenbekleding? van de baarmoeder) wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting plaatsvindt, een bevrucht eitje zich niet innestelen.
 • Door de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de baarmoeder (het spiraal zelf) kan een eitje dat eventueel is bevrucht zich niet innestelen.
 • Bij sommige vrouwen wordt de eisprong (ovulatie) onderdrukt. Als er geen eitje vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Als gevolg van deze meervoudige werking van ormoonspiralen wordt zwangerschap voorkomen en zal het bloedverlies tijdens je menstruatie geleidelijk aan, in het algemeen in ongeveer drie maanden, sterk verminderen.

Verschil tussen Mirena en Kyleena: 

 • De hoeveelheid Levonorgestrel (Mirena 52 mg, Kyleena 19,5 mg)
  • Levonorgestrel zorgt ervoor dat baarmoederslijmvlies niet meer of in mindere mate wordt aangemaakt. Doordat Mirena meer hormoon bevat is de kans dus groter dat je daarmee niet meer of heel weinig gaat menstrueren. Beide zijn even veilig. 
 • De grootte van het spiraal (Mirena 32×32 mm en Kyleena 28×30 mm)
  • Kyleena is dus iets smaller. Dit maakt het inbrengen van het spiraal bij dames die nog nooit bevallen zijn net iets makkelijker. 

Voor meer informatie: bijsluiter Mirena 

Zie Spiraal plaatsing voor meer informatie over het plaatsen van het spiraal. Dit wordt bij ons op de praktijk gedaan door Diane.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Bij 20-30% van de vrouwen ontwikkelt een situatie waarbij ze helemaal geen menstruatie meer heeft. De overige vrouwen hebben een vermindering van hun menstruatie.

Na het verwijderen van een hormoonspiraal ben je direct weer vruchtbaar.