Anticonceptieconsult

Iedereen is van harte welkom bij ons in de praktijk voor een anticonceptieconsult, ook als je niet eerder bij ons in de praktijk bent geweest voor een zwangerschap. Het consult duurt ongeveer 30 minuten. Je hebt geen verwijzing van je huisarts of gynaecoloog nodig. Na een geboorte zullen wij bij de afsluiting van de kraamweek of tijdens de nacontrole automatisch al de anticonceptie uitvoerig met je bespreken. Dit is onderdeel van de zorg die bij de zwangerschap hoort.

Om tot de juiste keuze voor een anticonceptiemiddel te komen heb je informatie nodig. Er zijn verschillende voor- en nadelen bij de middelen, deze kunnen per persoon verschillen. In het anticonceptieconsult zetten wij deze punten samen met jou op een rijtje om zo tot een goede en meest veilige optie te komen.

Om veilig een anticonceptiemiddel voor te kunnen schrijven hebben wij specifieke medische informatie van je nodig. Ook bespreken we je voorkeur in gebruik, het wel of niet willen gebruiken van hormonen, de voor- en nadelen voor jou en een eventuele kinderwens voor de toekomst. Mocht je medicijnen gebruiken, neem deze dan altijd even mee.

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een anticonceptiemiddel dan zullen wij een recept uitschrijven en (zo nodig) een plaatsingsafspraak met je inplannen (bij een spiraal of Implanon).

Wij plaatsen een spiraal 8-10 weken na je bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad of je geeft borstvoeding dan plannen we de plaatsing 12 weken na de geboorte.

Bij vrouwen die meer dan een jaar geleden bevallen zijn of nog nooit bevallen zijn plannen we de plaatsingsafspraak in de tweede helft van de menstruatie, op dat moment is je baarmoedermond net iets beter toegankelijk.

Ieder lichaam moet wennen aan een nieuw anticonceptiemiddel. Hier heeft het lichaam ongeveer 3 maanden voor nodig. We plannen rond deze tijd een telefonisch evaluatie moment, mochten er eerder vragen voordoen dan kun je hiermee altijd terecht op het telefonisch spreekuur tussen 8.30 en 9.30 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur. Na een spiraal plaatsing kom je na 6 weken nog een keer voor een controle echo.

Wij stellen je huisarts op de hoogte van de gekozen anticonceptiesoort. Voor herhaalrecepten kun je bij je huisarts terecht, dit kan dan telefonisch.