Tarieven

De meeste verzekeraars vergoeden de kosten rondom de plaatsing/verwijdering van anticonceptie door verloskundigen. Het is per verzekeraar verschillend of de vergoeding vanuit het eigen risico of vanuit de basisverzekering wordt vergoed.  Wij houden hetzelfde tarief aan als de huisartsen voor het plaatsen en verwijderen. Wanneer je een spiraal laat plaatsen bij de gynaecoloog wees er dan van bewust dat deze kosten vele malen hoger zijn en  altijd eerst je eigen bijdrage wordt gebruikt. 

Mocht je een verzekering hebben die niet vergoed,  dan krijg je van ons een factuur mee voor de gemaakte kosten die je zelf contant of per overboeking  moet betalen aan ons na afloop van het consult. Probeer daarna als nog bij je verzekering het in te dienen. 

Vergoeding door de verzekeraar

Of het spiraal zelf en de plaatsing ervan wordt vergoed door jouw verzekeraar, is o.a. afhankelijk van je leeftijd en waar je het spiraaltje laat plaatsen.

  • Voor vrouwen onder de 18 jaar worden zowel het spiraaltje zelf als de plaatsing ervan vanuit de basisverzekering vergoed.
  • Voor vrouwen tussen 18 en 21 jaar worden zowel het spiraaltje en de plaatsing ervan vanuit de basisverzekering vergoed. De kosten van het spiraaltje zelf worden wel ingehouden op het eigen risico.
  • 21 jaar en ouder: 
    • Via huisarts: Plaatsing: kosten worden vergoed uit de basisverzekering. Spiraaltje: is voor eigen rekening, tenzij je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie.
    • Via de verloskundige: Plaatsing: kosten worden vaak vergoed. In sommige gevallen worden deze kosten verrekend met het eigen risico. Vraag na bij je zorgverzekeraar wat wel en niet vergoed wordt. Spiraaltje: is voor eigen rekening, tenzij je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie.
    • Via de gynaecoloog: De plaatsing inclusief spiraaltje wordt vergoed. Het wordt echter wel verrekend met het ?eigen risico?. (385 euro verplicht eigen risico 2019). De kosten voor een behandeling verschillen per ziekenhuis.

Overzicht van de kosten (ongeveer) per anticonceptiemiddel:

Soort anticonceptie Kosten
Koperspiraal (T-Safe)
Ballerine
Tsafe: 69,- eenmalig (10 jaar) Ook direct verkrijgbaar bij ons zonder recept.
Ballerine: 119,- eenmalig (5 jaar). Ook direct verkrijgbaar bij ons zonder recept.?
Hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) +/- 155,- eenmalig (5 jaar)
Combinatiepil Tussen 2,72-10,53 per maand
Prikpil 5,88 per 3 maanden
Implantatiestaafje (Implanon) +/- 145,-  eenmalig (3 jaar)
Condoom 0,20-1,00 per stuk
Minipil Tussen 3 – 3,70 per maand
Hormoonpleister (Evra) 9,54 per maand
Vrouwencondoom +/- 2,- per stuk
Hormoonring (Nuvaring) 10,15 per maand

Bron: www.medicijnkosten.nl