Voorbereiding

Iedereen kiest zijn eigen manier van voorbereiding op de bevalling. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Het is niet verplicht om iets van voorbereiding te doen, maar wel aan te raden. Kies wat bij je past. Wanneer je goed voorbereid bent, weet je wat je ongeveer kunt gaan verwachten en kun je zelf beter de situatie inschatten. Hierdoor kun je beter met de situatie omgaan. Hieronder lees je de verschillende manieren van voorbereiding.

Voorlichtingsavonden

Tijdens de voorlichtingsavond die door de praktijk wordt aangeboden zal er onder andere een gedeelte besteed worden aan de bevalling. Zo wordt er besproken hoe de bevalling kan beginnen, wat een normaal te verwachten verloop is en welke fases er zijn bij de bevalling. Ook wordt er aandacht besteed aan de mogelijkheden van pijnstilling. Wat je zelf kunt doen en welke mogelijkheden er zijn in het ziekenhuis. Deze voorlichting is voor iedereen geschikt, of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Natuurlijk is er ruimte genoeg voor vragen hierover. De data van de voorlichtingsavonden zijn te vinden onder het kopje Onze praktijk- Nieuws uit de praktijk. De avonden worden gegeven in de recreatieruimte bij de ingang van praktijk en is gratis. Je kunt je aanmelden voor een avond tijdens je eerst volgende controle of tijdens het telefonisch spreekuur. De avond duurt ongeveer 2 uur, inclusief pauze. De voorlichting is natuurlijk ook voor de partners geschikt, hier wordt ook gerichte informatie aan gegeven tijdens de avond.

Er worden ook voorlichtingsavonden gegeven door het ziekenhuis. Mocht je kiezen voor een poliklinische bevalling of moet je in het ziekenhuis bevallen vanwege een medische indicatie, dan kan deze voorlichting je helpen in je voorbereiding. Er wordt algemene informatie gegeven over bevallen in het ziekenhuis, maar ook kun je een kijkje nemen op de verloskamer. Zo weet je waar je moet zijn en heb je alvast een eerste indruk van de verloskamer en het ziekenhuis. In onze wachtkamer hangt een poster van met daarop de data van de voorlichtingsavonden.

Cursussen
Bij het kopje ZwangerschapWat te regelen? kun je het aanbod van zwangerschapscursussen vinden in Hellevoetsluis en Brielle. Een cursus is geen must voor een goede voorbereiding op je bevalling. Wees niet bang dat je niet goed kan bevallen als je geen cursus heb gevolgd. Tijdens je wee?n ga je uit jezelf al een houding en ademhaling zoeken die voor jou goed werkt. Mochten wij zien dat dit niet optimaal werkt voor jou of wanneer je hierdoor gaat hyperventileren, dan leren wij je ademhalingstechnieken aan tijdens je ontsluiting. Volg je gevoel en kies een cursus die bij jou past of een andere manier van voorbereiding.


Boeken/ websites
Natuurlijk kun je ook veel voorbereiding halen uit boeken of websites. Kijk uit met het gebruik van het internet! Iedereen kan iets op het internet zetten, of het nu wel of niet waar is. Ook forums kunnen er negatief overkomen. Mensen die een vervelende situatie of ervaring hebben gehad willen dit graag van zichzelf afschrijven als een stukje verwerking. Wanneer er een goede ervaring is geweest, is deze behoefte vaak niet aanwezig. Hierdoor kun je soms meer vervelende verhalen lezen dan leuke. Laat je dit niet ontmoedigen en beter: lees het niet.

Onderstaande folders/boeken en websites zijn veilig om te bezoeken qua inhoud. Natuurlijk staat er al veel op deze website en mocht je twijfelen over iets, dan is het ook altijd goed om ons hierover te bevragen. Voor niet spoedeisende vragen kun je altijd bellen tijdens het telefonisch spreekuur. Ben je erg ongerust over iets, bel dan gelijk even.

bevalling-website
bevalling-website2

Folders op de website deverloskundige.nl (hier vind je bovenstaande folders in 12 verschillende talen)


Geboorteplan
Ter voorbereiding op je bevalling is het goed om samen met je partner te bedenken wat je wel en niet graag zou willen. Een geboorteplan zou je hierbij kunnen helpen. Dit is natuurlijk niet verplicht.
Wanneer je een geboorteplan opstelt of specifieke wensen hebt, bespreek dit dan altijd met ons. Wij kunnen samen met jullie naar je plan en/of wensen kijken en je vertellen of dit haalbaar en realistisch is.

Op de volgende link kun je een geboorteplan invullen, natuurlijk mag je ook zelf een lijst maken. Geboorteplan format.


Inhoud ziekenhuiskoffertje
Dit koffertje/ tas moet vanaf 37 weken klaar staan. Ook als je thuis wilt bevallen. Mocht er iets aan de hand zijn thuis en wij beslissen dat je naar het ziekenhuis moet, dan staat alles klaar.   Benodigdheden voor een bevalling in het ziekenhuis:

 • Toiletartikelen;
 • T-shirt/hemdje voor de bevalling;
 • 2 nachthemden/pyjama/shirts;
 • makkelijke broek;
 • ondergoed ( 2 stuks);
 • voedingsbh of strak topje;
 • pantoffels of slippers;
 • evt ochtendjas;
 • fototoestel (zorg ook voor extra batterijen of oplader);
 • id en verzekeringspasje van mama
 • 2 rompertjes voor de baby (maatje 50-56);
 • 2 setjes kleertjes (maat 50-56);
 • 2 mutsje;
 • sokjes;
 • omslagdoek/ dekentje;
 • jasje;
 • maxi-cosi/ autostoeltje;
 • koekjes of iets te eten voor de aanstaande papa.

Bekkenbodem voorbereiding  

Perineummassage

Het perineum is het stukje huid tussen je vagina en anus. Tijdens het laatste stukje van je bevalling komt hier veel spanning op te staan en bestaat de kans dat dit inscheurt. Soms ontstaat er nood bij de baby en kunnen wij ervoor kiezen om je in te knippen. Wanneer het perineum soepel is, kan het meer rek hebben. Hierdoor kan de kans op inscheuren verminderen. Je kunt zelf bijdragen aan deze soepelheid door perineum massage toe te passen in je laatste weken van de zwangerschap.

De perineum massage kun je vanaf ongeveer de 34ste zwangerschapsweek eenvoudig en dagelijks toepassen om de rekbaarheid en doorbloeding van het weefsel te vergroten. Je raakt vertrouwd met het gevoel van rek en druk op het perineum. Door het perineum voor te bereiden op de uitdrijving, door dagelijks een massage van 5 ? 10 minuten kan de kans op inscheuren en/of inknippen verminderen. Het wel of niet uitscheuren en inknippen heeft natuurlijk vooral ook te maken met de snelheid van jouw ontsluiting, wee?n en perswee?n.

Bij ontstekingen, bloedverlies en/of gebroken vliezen mag je de massage niet toepassen. Gebruik voor de massage een geschikte olie, bijvoorbeeld perineummassage olie van Weleda, verkrijgbaar bij de drogist.
perineum_olie

De geboortetrainer, Epi no
De geboortetrainer is het ideale hulpmiddel om je voor te bereiden om natuurlijk te bevallen Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het trainen van de spieren die je ook gebruikt bij de bevalling, uitscheuren of een knip (episiotomie) kan voorkomen. Oefenen met de Epi-no is trouwens heel makkelijk. Vanaf week 37 kost je dit namelijk maar hooguit een half uurtje per dag. En dat trainen doe je ook nog eens thuis in je eigen tijd en omgeving.

Trainen met de Epi-no doe je maar een paar weken. De geboortetrainer is namelijk bedoeld om je voor te bereiden op de bevalling. Met de Epi-no rek je geleidelijk de vaginale opening en het perineum op. Omdat dit tijdens de bevalling ook zal gebeuren. Tegelijkertijd train je je bekkenbodemspieren en zie je op de luchtdrukmeter precies hoe goed je dat doet. Een belangrijke oefening voor het persen. Op deze manier verklein je de kans dat je vagina en perineum zomaar uit kunnen scheuren. Het maakt je al voor de bevalling een stuk zelfverzekerder.

Zelfvertrouwen is van belang! Want voorbereiden op een natuurlijke bevalling doe je ook mentaal. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die weten wat hen te wachten staat een grotere kans hebben op een natuurlijke bevalling. Als je minder gespannen bent, maak je namelijk minder adrenaline aan. En zo verdraag je de pijn veel beter. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat een goede voorbereiding zorgt voor een kortere persfase en een sneller herstel.

De voordelen voor jou:
 • Getrainde bekkenbodemspieren
 • Bewuster van het bekkenbodemgebied
 • Meer zelfvertrouwen
 • Minder kans op inknippen en/of uitscheuren

De voordelen voor jou en je kindje:

 • Verkorte persfase
 • Sneller herstel na de bevalling
epino

Veelgestelde vragen:

 • Kan ik de bevalling opwekken met de Epi-no of mijn vliezen per ongeluk breken?
  Nee. Dit is uit meerdere onderzoeken en ervaring gebleken dat dit niet het geval is.
 • Kan mijn vagina te wijd worden door het gebruik van de Epi-no?
  Nee, het tegendeel is het geval. Geleidelijke en gecontroleerde rek van het perineum kan langetermijn schade juist voorkomen. De soepelheid die nodig is tijdens de bevalling wordt verkregen door met de Epi-no te trainen voor de geboorte van je baby.
 • Hoe ver moet ik de ballon inbrengen?
  Breng tweederde van de ballon in de vagina. (dit is minder ver dan een tampon).Het uiteinde van de ballon zal nog ongeveer 2 cm uit de vagina steken. Pomp de ballon op in de vagina. Als je de ballon in de eerste trainingssessies niet goed kunt oppompen, sluit je je benen om hem te fixeren. Om te voorkomen dat de ballon te ver de vagina inglijdt, houd je hem vast met je hand gedurende de eerste trainingen. Na slechts 2-3 keer oefenen zal je merken dat je heel makkelijk de juiste positie van de ballon kunnen bepalen.
 • Kan ik de Epi-no ook gebruiken na mijn bevalling?
  Ja, de Epi-no kan je helpen om je bekkenbodemspieren weer snel hun eigen kracht te laten krijgen door middel van oefeningen. Met deze oefeningen start je als 4-6 weken na de bevalling, zodra het bloedverlies volledig is gestopt. Alle oefeningen en uitleg worden meegeleverd met de Epi-no.

Bekijk ook het filmpje over de professionele ervaring van een verloskundigen met de Epi-no.

Wil je nog meer lezen over de Epi-no of de Epi-no bestellen? Kijk op nlwww.epino. Op de praktijk hebben wij de folder van Epi-no voor je liggen en een demo model van de Epi-no. Vraag er gerust naar tijdens je controle.      


Tips voor rondom de bevalling

 • Als je het bed in de zwangerschap alvast wil beschermen met het bedzeil uit het kraampakket, houd er dan rekening mee dat de bevalling en de controles aan de linkerkant van het bed gebeuren. (als je aan het voeteneinde staat en kijkt naar het hoofdeinde, dan de linkerkant).
   
 • Aangemeld bij een kraambureau? Zet het telefoonnummer in je telefoon.
   
 • Zet natuurlijk ook ons nummer in je telefoon, 06-52691350.
   
 • Kraampakket in huis? Het kraampakket in zijn geheel onder jullie bed, laat het kraampakket ingepakt, natuurlijk mag je wel even snuffelen erin.
   
 • Klossen onder het bed vanaf 37 weken. Klossen zijn verkrijgbaar in 3 hoogtes, dus eerst even je eigen bed opmeten dan weet je welke je nodig hebt. Vanaf de grond tot de bovenkant van het matras moet het minimaal 70 cm zijn. Ook handig om even te kijken hoeveel je er nodig hebt. Zijn klossen niet mogelijk, dan ophogen met bierkratjes, blokken hout etc. of ergens een 1 persoonsbed neerzetten waar je wel makkelijk klossen onder kan krijgen. In ieder geval moet het bed waarop je bevalt en waarop de controles in het kraambed gebeuren omhoog.
   
 • Als je thuis wilt bevallen heb je extra nodig.
  • po (te huur)
  • 2 emmers (1 voor de vuile was en 1 om de vuilniszak in te doen)
  • Goed licht, evt. een extra staande lamp erbij.
    
 • Controleer de rubbertjes/doppen van de 2 kruiken wanneer je deze niet nieuw hebt gekocht, soms drogen deze uit en gaan de kruiken lekken. Deze rubbertjes/doppen zijn evt. nieuw los te verkrijgen bij de Hema of Prenatal.
   
 • Als we naar jullie thuis komen en het is nacht, zorg er dan voor dat we jullie huis gemakkelijk herkennen. Doe de buitenverlichting aan of laat het licht in de woonkamer branden. Zorg dat het huisnummer vanaf de weg goed zichtbaar is. Bij bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld weg-opbrekingen of een moeilijk te vinden huis, meldt dit in de zwangerschap dan al even aan ons.
   
 • Tijdens de ontsluitingswee?n mag je eten en drinken, want bevallen kost veel energie. Als je niets kunt eten, zuig dan af en toe op een ? Dextro Energie?. Ook voor de partner is het belangrijk om regelmatig te eten en te drinken. Door spanning en een tekort aan slaap en suikers, kun je je anders slap voelen.
   
 • Ga vaak plassen tijdens de ontsluitingswee?n. Een volle blaas kan de bevalling negatief be?nvloeden.
   
 • Warmte helpt om te ontspannen. Neem een warme douche of bad tijdens de wee?n.(Niet in bad als je gebroken vliezen zonder wee?n hebt!)
   
 • Wordt niet ongerust als er een beetje bloed bij de slijmprop zit.
   
 • Houdt een emmer in de buurt want er is een kans dat je gaat overgeven. Dit is een normaal proces tijdens de bevalling. De maag en de galblaas kunnen hinder ondervinden van de wee?nkracht.
   
 • Door de inspanning om de wee?n weg te zuchten, door de spanning van de spieren en door de verandering in de hormoonhuishouding kun je gaan rillen en klappertanden. Probeer dit over je heen te laten komen.
   
 • Veel vrouwen zijn tijdens het laatste stuk van de ontsluiting erg in zichzelf gekeerd. Dit is een normale reactie. Je kan je zo beter concentreren om de wee?n op te vangen en zich zo voorbereiden op de geboorte van de baby.
   
 • Partners hebben soms het gevoel dat ze iets moeten doen aan de pijn van hun vrouw. Dit geeft hen het gevoel van machteloosheid. Met meezuchten en coachen help je je vrouw. Jouw aanwezigheid betekent al heel veel. Vele vrouwen hebben de steun van hun partner vooral nodig tijdens het persen. Probeer haar samen met ons goed aan te moedigen.
   
 • Probeer de maxi-cosi van te voren al eens in de auto vast te maken. Zo voorkom je onnodige afkoeling van jullie kindje als jullie eventueel uit het ziekenhuis zouden komen.
   
 • Het is verstandig om op koude dagen het bedje van de baby voor te verwarmen voor als de baby uit het ziekenhuis komt. Een warme kruik in het bedje leggen net voordat moeder en de baby worden opgehaald, is voldoende.