Waar bevallen

Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de wee?n eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen.

Thuis bevallen

Gedurende de zwangerschap wordt er een risico-inschatting gemaakt voor de bevalling. Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en er verder geen bijzonderheden zijn, dan kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Op het moment dat de bevalling begonnen is, komt een van ons thuis bij je kijken. We doe uitwendig onderzoek van je buik, luisteren naar de harttonen van het kindje en onderzoeken je inwendig. Zo kunnen we je vertellen waar je staat in je bevalling. 
klossen-po

Wanneer er problemen dreigen te ontstaan, wordt overleg gepleegd met de gynaecoloog. Als het nodig is wordt de zorg in het ziekenhuis voortgezet.
De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld. Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jij en je partner meer controle over de bevalling. Zo bepaal je zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en ben je in een vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als je je veilig en prettig voelt. Een thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling. Alle instrumenten en medicatie die nodig is heeft de verloskundige ook thuis bij zich. Gedurende je zwangerschap en bevalling maakt de verloskundige op basis van vragen en onderzoek een risico inschatting. Als er maar enig risico is, zal zij beslissen om met je naar het ziekenhuis te gaan. In deze risico inschatting is altijd al de reistijd meegenomen, zo is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis. In het ziekenhuis is de gynaecoloog ook niet altijd direct beschikbaar, bijvoorbeeld in de nacht ligt hij/zij ook thuis in bed en heeft ook hij/zij 15-30 min nodig om aanwezig te zijn. Dit is dezelfde tijd die wij gebruiken als reistijd.


Badbevalling thuis

Wanneer je voor een badbevalling kiest dan kan dit alleen thuis. Wij begeleiden je graag hierbij. Bespreek wel van te voren of dit mogelijk is in jouw situatie, voordat je van alles gaat regelen. Een badbevalling kan heel ontspannend zijn. Het warme water heeft een rustgevende en pijnstillende functie. Je kan al tijdens de ontsluiting (vanaf 5 cm) in bad zitten, maar sommige vrouwen kiezen ervoor om alleen tijdens het persen in bad te zitten. Je kan ook het bad en bed afwisselen tijdens de ontsluiting. Dit is je eigen keuze.

Wanneer je in bad wil bevallen kan dit niet altijd in je eigen bad. Wanneer het in je eigen bad in de badkamer is, dan moet er voldoende ruimte rondom het bad zijn om bij je te komen. Ook een bad onder een schuin gedeelte van het dak is niet geschikt om in te bevallen. Bespreek altijd de situatie van je eigen bad met ons en mee een foto mee van de badkamer waar duidelijk het bad opstaat.

badbevalling

Er zijn een paar voorwaarden (eisen) die wij stellen aan een badbevalling, deze hebben te maken met veiligheid en hygi?ne

  • Zo lang er geen bijzonderheden zijn tijdens de bevalling en wij kunnen goed de situatie inschatten, dan kan je gerust in bad bevallen. Wij blijven verantwoordelijk en daarom kan het zijn dat wij moeten beslissen dat je (even) uit bad moet komen.
  • Er moet in de buurt van het bad een bed beschikbaar zijn. Beval je in de badkamer, dan een bed in de dichtstbijzijnde kamer, zodat je niet te ver hoeft te lopen. Nooit op een andere verdieping!
  • Plaats je zelf een gehuurd/gekocht bad, dan een bed in dezelfde ruimte plaatsen. Vaak lukt dit niet met je eigen 2 persoonsbed. Wij raden je dan aan om een eenpersoonsbed op klossen te zetten. Heb je deze niet of kan je deze niet lenen van familie/ vrienden, dan kun je deze lenen via de thuiszorg of www.vitaal.nl. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van het bed.
  • Om je te kunnen begeleiden wanneer je in bad zit, hebben wij 2 sets extra lange steriele handschoenen nodig in maat 7. Deze moeten door jou aangeschaft worden en dit kan bij de apotheek. (let op: soms moeten ze besteld worden).
  • Tijdens je bevalling kan het zijn dat je wat bloedstolseltjes, slijm of ontlasting verliest. Dit is volledig normaal. Om dit uit het badwater te halen heb je een klein schepnetje nodig. Soms worden deze al bij een huur of koopbad geleverd. Anders voldoet een klein schepnetje bij de dierenwinkel (voor vissen).
  • Verder is het van belang dat alles klaar staat net als bij een thuisbevalling. Als extra is het handig om een stapel handdoeken klaar te leggen.

Zie voor meer informatie of het huren/kopen van een bevalbad, kijk op http://bevallingsbaden.nl


Poliklinisch (in het ziekenhuis) bevallen
Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Je overlegt met de verloskundige over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de wee?n goed op gang zijn gekomen en je al een aantal cm?s ontsluiting hebt. De verloskundige gaat mee naar het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, is dat je je daar misschien prettiger voelt. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Bij een poliklinische bevalling ‘huur’ je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis.

Tijdens de ontsluitingsfase komt je verloskundige eerst een paar keer thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, zal zij naar het ziekenhuis bellen. Het is de bedoeling dat je zelf voor vervoer naar het ziekenhuis zorgt. Wanneer je geen auto hebt, probeer dan iets af te spreken met vrienden/ familie of buren om te rijden. Tijdens een poliklinische bevalling beschikt de verloskundige over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Wanneer je poliklinisch gaat bevallen moet thuis je bed ook op klossen. Ook moet je een kraampakket in huis hebben. Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee, ongeveer 350-400 euro extra (sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit).