Menstruatiecyclus

Voor wie zwanger wil worden is het handig om meer te weten over haar menstruatiecyclus. Je berekent de duur van de cyclus door te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie.Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Dus van de eerste dag van de ongesteldheid tot aan de volgende ongesteldheid is 28 dagen.   De eerste 3-6 dagen van de cyclus kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie). De baarmoeder stoot het overtollige slijmvlies af. De volgende 6-7 dagen herstelt het baarmoederslijmvlies zich weer en rijpt er een eicel in de eierstok. 14 Dagen voordat je weer ongesteld moet worden vindt er een eisprong plaats (ovulatie) en ben je dus vruchtbaar. De baarmoeder begint weer met de opbouw van dikker slijmvlies waar straks eventueel een (bevrucht) eitje kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer uit en begint de cyclus opnieuw.   

menstruatie-cyclus

Vrouwen met een cycluslengte van minder dan 21 dagen of meer dan 35 dagen worden geadviseerd om in een vroeger stadium (na 6 maanden) naar de huisarts te gaan bij ongewilde kinderloosheid.

De duur van de cyclus wordt vooral bepaald door de eerste fase (menstruatie tot en met de ovulatie). De tweede fase van de cyclus (ovulatie tot aan de menstruatie) duurt vrijwel altijd 14 dagen. Je kunt dus het moment van je ovulatie achteraf bepalen door vanaf je eerste menstruatiedag veertien dagen terug te tellen.

Afwijkende cyclus
Een cyclus van 28 dagen komt slechts bij 15 % van de vrouwen voor. De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt dus als normaal beschouwd. Vrouwen met een kortere of langere cyclus hebben veelal meer moeite om zwanger te worden omdat de kans groter is dat er geen ovulatie plaatsvindt. Twijfel je of er wel of geen sprake is van een ovulatie dan kan een temperatuurcurve meer inzicht geven. Door ieder ochtend (rond hetzelfde tijdstip) je temperatuur op te meten zodra je wakker bent, kun je dit in een curve zetten. Rond je ovulatie zal je temperatuur met ongeveer 0,2 graden stijgen. Door dit meerdere cycli bij te houden kun je inzicht krijgen in de duur van jouw menstruatiecyclus en het tijdstip van je ovulatie.