De 1e weken van je kind

Navelstompje
Het stukje navelstreng aan de buik van je kindje blijft dicht zitten door de navelklem. De aderen in de navelstomp groeien snel dicht. Het navelstompje droogt uit en valt er vanzelf af, meestal aan het eind van de eerste week. Soms kan het iets lager duren wanneer de navelstomp iets dikker is.

Het ?wondje? kan een beetje vies ruiken, maar dat kan in principe geen kwaad. Je kunt het voorzichtig schoonmaken met een watje of wattenstaafje met een beetje alcohol. De kraamverzorgende zal je precies laten zien hoe de verzorging in zijn werk gaat.

Soms komt een navelbreukje voor. Een navelbreukje is een kleine openingin de buikwand, waardoor soms een bobbel naar buiten kan puilen. Dit gebeurt vooral wanneer de baby zich inspant, huilt of perst bij het poepen. Je kunt de bult zelf terug naar binnen duwen. Een navelbreukje verdwijnt meestal vanzelf rond het derde levensjaar. Een navelbreukje heeft niets te maken met het afnavelen na de bevalling.

Tijdens de controles op het consultatiebureau zal de arts of de verpleegkundige ook hiernaar kijken. Heb je twijfels of vragen hierover stel het dan daar. Is de breuk na 3 jaar nog niet verdwenen of heeft je kindje er veel last van, bespreek dit dan op het consultatiebureau of ga langs de huisarts, het moet dan mogelijk operatief verholpen worden door middel van een kleine ingreep.

navelstompje


Temperatuur van je kindje
Een normale temperatuur van je kindje ligt tussen de 36,5?C en 37,5?C. Als de temperatuur naar 36,5?C neigt is het vaak voldoende om je kindje een muts op te zetten, een extra kruik in het bedje te leggen of een extra dekentje erbij te leggen. Neigt de temperatuur meer naar 37,5?C, zet de muts dan af en haal eventuele extra dekens en/of de kruik weg. Zo daalt de temperatuur naar rond 37?C. De kraamverzorgster zal je extra tips geven hoe je het beste je kindje op een goede temperatuur kan houden. Als de temperatuur onder de 36,0?C of boven de 38,0?C komt en je bovenstaande tips al hebt geprobeerd, neem dan contact met ons op.

Heeft je kindje koorts nadat wij je kraambed hebben afgesloten, neem dan contact op met je huisarts of de huisartsenpost buiten werktijden.


Plassen en ontlasting
Het is de bedoeling dat je kindje binnen ongeveer 24 uur gaat plassen. Vervolgens zal je kindje iedere dag veel plassen (ongeveer 6 keer per dag). Wanneer je kindje te weinig vocht/voeding binnen krijgt kan het zijn dat hij uraten gaat plassen, dit is sterk geconcentreerde urine die in de luier als een roze-oranje verkleuring te zien is. Dit komt vaak voor tijdens de eerste week na de geboorte. Deze verkleuring verdwijnt vanzelf wanneer je kindje goed gaat drinken en daardoor meer gaat plassen. De eerste poepluier moet je kindje binnen 48 uur produceren. De eerste poep van je kindje heet meconium en ziet er zwart uit en is plakkerig. Door de eerste dagen de billetjes goed in te smeren met vaseline of billencreme kan deze meconium gemakkelijk van de huid geveegd worden. Wanneer je kindje goed gaat drinken zal de poep via bruin en groen (overgangsontlasting) uiteindelijk naar geel verkleuren. Tijdens de eerste week is het normaal dat je kindje minstens 1 poepluier per dag heeft.


Groeien Het gewicht wordt direct na de geboorte bepaald. Tijdens het kraambed wordt de baby in principe elke dag gewogen. Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien. Een baby groeit gemiddeld ongeveer 20 tot 50 gram per dag en het mag 3 weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby’s bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte. Wanneer je kindje te veel afvalt dan zal er al actie worden ondernomen bij 7% afvallen. Wanneer deze grens bereikt is zal de kraamverzorgende contact hebben met de verloskundige voor aanvullende tips en welke acties er genomen moeten worden. Zo komt het maar weinig voor dat een kindje echt afvalt tot 10%.


Kleur
Ongeveer 50% van alle kinderen wordt in de week na de geboorte een beetje geel. In je buik heeft het kindje een heleboel rode bloedcellen nodig om zuurstof te transporteren. Zodra je kindje geboren is, gaat het zelf ademen en heeft het deze rode bloedcellen niet meer allemaal nodig. Het teveel aan rode bloedcellen wordt afgebroken. Hierbij komt een fvalstof vrij, bilirubine. Omdat je kindje nog niet altijd even goed in staat is om deze afvalstoffen kwijt te raken, wordt het bilirubine in de huid opgeslagen. Hierdoor kan het een beetje geel gaan zien. Dat is heel normaal en trekt in de eerste twee weken vanzelf weer weg.
Elke dag wordt de kleur van je kindje gecontroleerd door de kraamverzorgster. Gaat je kindje erg geel zien en wordt het er erg suf van, dan kan de verloskundige beslissen dat er onderzoek moet plaats vinden (met wat druppetjes bloed uit het hieltje). Is de bloedwaarde te hoog dan is behandeling noodzakelijk en wordt je kindje opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van de bloeduitslagen wordt je kindje meestal behandeld door het onder ‘de blauwe lamp’ te leggen. Deze lamp zorgt ervoor dat je kindje de afvalstoffen sneller kan verwerken.


Extra vitaminen
Baby?s hebben extra vitamine D en K nodig als ze borstvoeding krijgen. Na de geboorte krijgt je kindje van de verloskundige vitamine K druppels in het mondje, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf een leeftijd van een week tot hun vierde jaar hebben kinderen extra vitamine D nodig. Geadviseerd wordt om een kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven. Tot en met een leeftijd van drie maanden (12 weken) is een supplement met 150 microgram vitamine K per dag nodig. Het lichaam maakt zelf vitamine K in de darmen, maar bij baby’s tot drie maanden gebeurt dit nog niet voldoende. Vitamine K en D zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Ook baby?s die kunstvoeding of opvolgmelk gebruiken, hebben dagelijks een supplement met 10 mcg vitamine D nodig. Wanneer je kunstvoeding geeft is extra vitamine K niet nodig, dit zit voldoende in de kunstvoeding verwerkt.Hielprik en gehoorscreening
De hielprik is een landelijke screening (onderzoek) bij alle pasgeborenen rond de 4e dag na de geboorte. Met een prikje in de hiel van je kindje worden een aantal druppels bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op een groot aantal (stofwisselings-) ziekten of dragenschap van deze ziekten. Deze ziekten komen maar weinig voor. Ze zijn meestal goed te behandelen maar kunnen wel ernstige gevolgen hebben wanneer er niet op tijd behandeld wordt.

De taalontwikkeling bij een kind begint al op zeer jonge leeftijd. Om met taal in aanraking te komen is een goed gehoor van belang. Daarom wordt rond de 4e dag na de geboorte een gehoortest (gehoorscreening) gedaan. Dit is een vrij eenvoudige test waarbij het kindje een klein dopje in beide oren krijgt. Dit dopje zendt geluidsgolven uit naar het gehoororgaan dat vervolgens weer signalen terug stuurt. Het apparaatje meet deze signalen.

Het komt soms voor dat de test niet in een keer lukt. Vaak is vocht in het oortje de oorzaak. De test wordt een aantal dagen later herhaald. Is de test voor een of beide oortjes niet geslaagd, dan volgt er via de huisarts een verwijzing voor verder onderzoek in een audiologisch centrum.

Rond week 36 van je zwangerschap ontvang je tijdens je controle op de praktijk een folder over deze onderzoeken met uitgebreide uitleg.