Kraamzorg

Een kraamverzorgende komt bij een thuisbevalling in huis en assisteert de verloskundige bij de bevalling. Beval je in een van de ziekenhuizen, dan zal een kraamverpleegkundige van het ziekenhuis de verloskundige assisteren. Wanneer je eind van de dag nog naar huis gaat, dan komt de kraamverzorgende jou thuis begeleiden om zo klaar te zijn voor jullie eerste nacht thuis met jullie kindje. Ze zal je alles leren en vertellen wat je moet weten voor de eerste nacht. 

Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende nog ongeveer een week (in ieder geval tot en met de achtste dag) voor jou en je kindje. Ze controleert of het goed gaat met jou en je kindje en geeft veel informatie over de verzorging. Ook begeleidt ze je bij het geven van borst- of kunstvoeding. Als je thuis bent in je kraamtijd, voert ze ook een aantal huishoudelijke taken uit. Signaleert de kraamverzorgende problemen dan overlegt ze dit met de verloskundige.
Wanneer het nodig is kan de verloskundige extra dagen/ uren kraamzorg geven. Dit bijvoorbeeld bij problemen met de borstvoeding of wanneer het herstel langzamer gaat dan verwacht.