Vervolg controles

De controles duren ongeveer 15 minuten. Aan het einde van elke afspraak wordt een vervolgafspraak gemaakt. Indien je meer tijd nodig hebt is dit in overleg altijd mogelijk. Tijdens de controles zullen wij je vragen hoe je je voelt, of je ergens tegenaan loopt en of je vragen hebt. Daarna zullen we onderzoek doen.

De volgende onderzoeken zijn standaard tijdens de controles:

  • Bloeddruk meten
  • Uitwendig onderzoek van je buik (om de groei van de baby te controleren)
  • Ligging van de baby (vanaf ongeveer 28 weken)
  • Harttonen van de baby (vanaf 12 weken)
Tijdens de tweede controle bespreken we de uitslagen van het bloedonderzoek. Maken we de termijnecho wanneer deze bij de eerste controle nog niet mogelijk was. (wanneer dit wel is gebeurt, kijken we altijd de tweede controle nogmaals met de echo als soort van service). Wanneer je tijdens de tweede controle voorbij de 12 weken bent, kunnen we proberen om ook te luisteren naar de harttonen. Dit lukt nog niet altijd.

Tijdens de tweede controle zullen we je ook vragen wanneer je de groepsvoorlichtingsavond kan bijwonen. Neem dus je agenda mee. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje dan raden wij dit ten zeerste aan, er wordt veel praktische informatie gegeven over de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De voorlichtingsavond vindt plaats in de recreatieruimte direct naast de ingang van de praktijk en wordt gegeven op 6 avonden verspreid over het jaar (zie Nieuws uit de praktijk voor de exacte data) en duurt 2,5 uur incl. pauze en vragentijd. Wanneer je zwanger bent van een volgende kindje ben je natuurlijk ook van harte welkom. De voorlichtingsavond maakt deel uit van je verloskundige zorg en is gratis.

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 20 weken bespreken we met je de keuze voor borst- of flesvoeding. En krijg je informatie over borstvoeding mee als je dit wenst.

De kans op bloedarmoede is in de zwangerschap verhoogd, daarom zullen wij je Hb (ijzer)-gehalte bij 30 weken nog een keer bepalen dmv het afnemen van een buisje bloed.?Hiervoor krijg je een bloedprikformulier mee van de STAR?en de uitslag is na het prikken binnen een week bij ons bekend. (soms gebeurt dit al eerder op indicatie).

Bij een zwangerschapsduur van 35-36 weken bespreken we de bevalling. Hierbij leggen we je uit hoe het kan beginnen en wanneer je ons moet bellen. Heb je eerder behoefte aan informatie hierover, geef dit dan aan.

vervolg controles 2 vervolg controles


De controles zijn bedoeld om het verloop van je zwangerschap te beoordelen en eventuele risico?s op te sporen. Bij afwijkende bevindingen kunnen wij je tijdig verwijzen naar de gynaecoloog of huisarts. Tijdens de controles noteren wij onze bevindingen op je zwangerschapskaart. Deze kaart moet je altijd meenemen naar het spreekuur. Ook adviseren wij deze kaart mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie of een weekend weg gaat. Deze kaart krijg je de tweede controle van ons mee.

Een gebruikelijk schema van controles is:
tot 26 weken om de 4 weken
tot 32 weken om de 3 weken
tot 36 weken om de 2 weken
vanaf 36 weken tot aan de bevalling iedere week

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en het verloop van de zwangerschap kunnen we meer of minder controles afspreken.   In het onderstaande filmpjes zie je de ontwikkeling van je zwangerschap en kind per week.