Borstvoeding
Borstvoeding is een van de mooiste wonderen der natuur: het voedt, lest de dorst en je kunt het op elk moment geven. De samenstelling van borstvoeding is helemaal afgestemd op de behoefte van je kindje. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn. Bovendien versterkt moedermelk het immuunsysteem, waardoor je kindje betere weerstand heeft. Daarom krijgt je kindje met borstvoeding de beste start.
Soms kan of wil iemand geen borstvoeding geven. en gelukkig is er dan ook kunstvoeding beschikbaar. Maak een weloverwogen keuze voor welke voeding jij gaat geven aan je kindje. Hieronder staan zowel de voor- als nadelen van borstvoeding en kunstvoeding beschreven. Tijdens je controles op de praktijk zullen wij je ook vragen naar je voorkeur en kunnen we natuurlijk je vragen beantwoorden over dit onderwerp.
Voordelen van borstvoeding voor je kind:
- Innig contact met de moeder, geborgenheid en rust;
- minder maag- en darmproblemen dan bij kunstvoeding, het is licht verteerbaar;
- samenstelling van de voeding is afgestemd op de specifieke behoefte van jullie kindje. Deze behoefte kan dagelijks en per situatie verschillen (bijvoorbeeld bij een te vroeg geboren kind);
- alleen borstvoeding bevat antistoffen tegen ziekten. Het helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem. Hierdoor heb je minder kans op infecties zoals bijvoorbeeld maag- en darminfecties, middenoor en hersenvliesontsteking en luchtweginfecties;
- verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën zoals voedingsallergieën, astma en eczeem;
- een kleinere kans op wiegendood;
- een betere spraakontwikkeling door het zuigen aan de borst;
- iedere dag een andere smaak, afhankelijk van wat je als moeder eet. Hierdoor leert je kindje al vroeg verschillende smaken kennen;
- op latere leeftijd een lager cholesterolgehalte, minder kans op overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Voordelen van borstvoeding voor de moeder:
- Geborgenheid; er groeit een hechte band met je kindje;
- minder stress voor je kindje; het kan direct drinken zodra het honger heeft, dit geeft meer rust;
- praktische voordelen, het is gratis, altijd op voorraad en op de juiste temperatuur;
- minder bloedverlies na de bevalling;
- de hormonen die vrijkomen (oxytocine) zorgen voor een lagere bloeddruk en minder stresshormonen in je lichaam;
- wanneer je een langere tijd borstvoeding geeft, neemt de kans op borst- en eierstokkanker voor de menopauze (overgang) af;
- minder kans op chronische gewrichtsreuma;
- sneller gewichtsverlies; door het geven van borstvoeding verbruik je 500 kcal per dag extra;
- mogelijk ook minder kans op osteoporose (botontkalking) rondom de menopauze (overgang);
Nadelen van borstvoeding:
- Soms moet je medicatie gebruiken, maar als je medicatie gebruikt kan dit bij je kindje terechtkomen. Veel medicatie kun je toch gebruiken als je borstvoeding geeft. Belangrijk is dat je overlegt met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven;
- de voordelen van de borstvoeding wegen vaak op tegen de nadelen van het medicijngebruik. Ook voor anticonceptie geldt dat je niet zomaar alle middelen kunt gebruiken tijdens de borstvoeding. Doe dit altijd in overleg met je verloskundige of (huis)arts.
Hoe werkt borstvoeding
Achter in de borst zitten een soort trosjes. Dit is het melkklierweefsel. Daar wordt de melk gemaakt.
De kanaaltjes die vanuit de melkklieren naar de tepel lopen en waarin de melk wordt vervoerd, worden de melkkanaaltjes genoemd.
Vlak achter de tepel bevinden zich de voorraadholtes. In de voorraadholtes verzamelt zich een deel van de melk.
Zodra je kindje begint te drinken krijgt het melk. De eerste hoeveelheid melk bevat veel water waarmee de baby zijn dorst kan lessen.
Een kindje dat goed is aangelegd heeft een groot stuk van de tepelhof in zijn/haar mond.
Door met de kaakjes te bewegen, worden de melkholtes die vlak achter de tepel liggen leeggedronken.
Zodra je kindje begint te zuigen, maakt je lichaam twee hormonen aan: prolactine en oxytocine. Prolactine stimuleert de aanmaak van nieuwe melk.
Hoe meer een kindje uit de borst drinkt, hoe meer melk wordt aangemaakt. Als je kindje minder gaat drinken, dan wordt er minder melk aangemaakt.
Dit wordt ook wel het vraag-aanbod-principe van borstvoeding genoemd: het aanbod wordt afgestemd op de vraag.
Het is heel normaal wanneer je kindje de eerste dagen 8 tot 12 keer per dag aan de borst wil. Dit gebeurt omdat de voeding eerst goed op gang moet komen.
Na een paar dagen gaat je kindje vanzelf minder vaak drinken. De natuur regelt dat allemaal zelf.
Borstvoeding kan in het begin een behoorlijke investering zijn, maar na een tijdje biedt het veel voordelen.
Meteen vanaf het begin is het belangrijk dat je weet waar je tijdens het aanleggen op moet letten; let er bijvoorbeeld op dat de tepel ver genoeg in de mond zit:
je kindje heeft zowel de tepel als een groot deel van de tepelhof in de mond. Tijdens het drinken moet de onderlip naar buiten gekruld zijn en de tong onder de tepel liggen.
Op deze manier zal de tepel er na de voeding rond uitzien en niet afgeplat (zoals een lippenstift). De eerste dagen na de bevalling wordt hier extra op gelet door de kraamverzorgster.
Het voeden mag geen pijn doen en tepelkloven zijn te voorkomen.
Via Kraamzorg de Eilanden is er een Webinar ‘Borstvoeding Kraamzorg de Eilanden‘ te volgen ter voorbereiding op de borstvoeding. Inschrijven kan via de link.
Is er tijdens of na de kraamtijd extra hulp nodig bij de borstvoding (buiten de hulp die je al krijgt van kraamzorg en ons) dan kan er een lactatiekundige ingeschakeld worden.
Lactatiekundigen van Cura Vita (Dirksland)
Regio: Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee
Uitsluitend mailen naar: lactatiekundige@vanweelbethesda.nl.
Je krijgt binnen 48 uur antwoord op je mail.
Curavita.nl
Regio: Voorne-Putten, Rotterdam-West
Jessie van Dijk
Telefoonnummer: 06-402 30917 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur)
Praktijkjessie.nl
Regio Zuid-Holland
Bianca Izeboud
Tel. 06 – 430 600 84
www.lactatiekundigebianca.nl
(Gratis voor klanten van Kraamzorg DAT, borstvoedingsspreekuur is elke werkdag tussen 10:30 en 12:00 uur en bedoeld voor allerlei borstvoedingsvragen)