Kunstvoeding
Soms kan of wil iemand geen borstvoeding geven. Gelukkig is er dan ook kunstvoeding beschikbaar. Maak een weloverwogen keuze voor welke voeding jij gaat geven aan je kindje. Hieronder staan zowel de voor- als nadelen van borstvoeding en kunstvoeding beschreven. Tijdens je controles op de praktijk zullen wij je ook vragen naar je voorkeur en kunnen we natuurlijk je vragen beantwoorden over dit onderwerp.
Voordelen van kunstvoeding:
- Je hoeft niet alle voedingen zelf te geven;
- je hebt geen beperking in de keuze van het anticonceptiemiddel na je bevalling;
- je kunt weer alles eten en drinken wat je 9 maanden hebt moeten laten staan.
Nadelen van kunstvoeding:
- Kunstvoeding bevat geen antistoffen om je kindje te beschermen tegen allergieën en virussen.
- De samenstelling van de voeding is niet specifiek afgestemd op de behoeften van je kindje.
- Kinderen die flesvoeding krijgen hebben vaker last van verstopping (obstipatie) en krampjes.
- Het duurt langer voordat je je zwangerschapskilo’s weer kwijt bent.
Hoeveelheid voeding.
De eerste dagen na de bevalling leer je van de kraamverzorgster hoe de voeding klaarmaakt wordt en hoe je kindje uit de fles moet drinken. Je kindje begint met kleine hoeveelheden, zo’n 10 cc per voeding. In het begin heeft je kindje wat vaker voeding nodig hebben; zo’n 7 tot 8 voedingen per 24 uur. De voeding wordt in de kraamweek met ongeveer 10 cc per dag opgehoogd. Op de 2e dag drinkt je kindje dus 20 cc, op de 3e dag 30 cc en zo verder tot zo’n 100 cc per voeding. Niet ieder kindje drinkt even snel en evenveel. Een kindje met een geboortegewicht van bijvoorbeeld 2800 gram drinkt over het algemeen wat minder dan een kindje van 4300 gram. In het begin (de eerste 24 tot 48 uur) kunnen kindjes misselijk zijn, waardoor ze nog niet zo goed drinken of spugen tijdens of na de voeding. Kokhalzen kan hier ook bij voor komen. Ook de techniek om uit een fles te drinken moeten ze leren.
Wat heb je nodig?
Je hebt kunstvoeding (melkpoeder) nodig. Het merk hiervan maakt niet uit; alle soorten kunstvoeding in Nederland voldoen aan de eisen van de Warenwet. Kies voeding voor zuigelingen van 0-6 maanden. Aan deze voeding is vitamine K toegevoegd. Je kindje krijgt hier genoeg van binnen zodra hij meer dan 500 cc voeding drinkt. Er is ook voeding voor hongerige baby’s of baby’s die veel spugen. Dit is meestal niet nodig, doe dit dan ook alleen in overleg met een arts (van het consultatiebureau). Daarnaast is er hypoallergene voeding verkrijgbaar. Deze voeding verkleint de kans op allergieën (met name koemelkallergie). Deze voeding wordt met name geadviseerd wanneer gezinsleden (jullie zelf, ouders, broertjes/zusjes) bekend zijn met allergieën. Maak hier alleen gebruik van op advies van de verloskundige of arts.
Er zijn verschillende soorten flessen en spenen te koop. Als je een fles koopt, let er dan vooral op dat het een fles is met een brede hals en dat er afleesstreepjes op de fles staan. Bij de speen zijn er twee bekende spenen; het kersmodel met de ronde top en het dental model met de platte top. Je hebt spenen van latex (sterker) en van siliconen (beter schoon te maken). Er zijn spenen met kleine of grotere gaatjes of met meerdere standen. Welke soort speen je uiteindelijk gebruikt is helemaal afhankelijk van hoe je kindje drinkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Koop dus niet gelijk meerdere flessen van hetzelfde merk, twee is voldoende. Mocht je dan moeten wisselen van soort fles dan scheelt dit je soms veel geld.