Echoscopie
In onze praktijk hebben wij twee echoapparaten tot onze beschikking; wij maken zelf alle echo’s.
Mocht er bij de eerste controle een tweeling zwangerschap worden vastgesteld dan zal je verwezen worden naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.
Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende soorten echo’s gemaakt worden. Hieronder worden de voornaamste echo’s besproken.
Vitaliteitsecho
Dit is de eerste echo die je in de zwangerschap wordt aangeboden. Het doel van de vitaliteitsecho is om te bepalen of de zwangerschap goed in aanleg is: of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het gaat om een één- of meerlingzwangerschap.
De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de 8 en 10 weken zwangerschap.
Een vitaliteitsecho gebeurt vaak inwendig, omdat dit bij een jonge zwangerschap betere beeldvorming oplevert.
In sommige uitzondering wordt de vitaliteitsecho iets vervroegd naar 6-7 weken. Bijvoorbeeld als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam in de voorgeschiedenis hebt gehad.
Termijnecho
De termijnecho is bedoeld om te bepalen hoe ver je zwanger bent. De uitgerekende datum zal op basis van deze echo worden vastgesteld.
De termijnecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.
13 wekenecho
(Eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek)
De 13 wekenecho is onderdeel van Prenatale screening. Het doel van de 13 wekenecho is om onderzoek te doen naar de eventuele aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen bij het kind. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in de buikwand of afwijkingen van de botten. De echo vindt plaats tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap en wordt op de praktijk zelf gemaakt.
De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie, de IMITAS-studie. Je kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan deze studie.
Mocht er bij de 13 wekenecho een vermoeden bestaan op een afwijking, dan word je doorverwezen naar het Erasmus Medisch Centrum voor vervolgonderzoek. Hierbij kan ook blijken dat er niets aan de hand is met het kind.
Voor meer informatie over de 13 wekenecho en de IMITAS studie verwijzen we je naar de volgende website: https://www.pns.nl/13-wekenecho.
De 13 weken echo wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting
Praktische informatie over het onderzoek:
- Het onderzoek neemt 35 minuten in beslag;
- Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen, omdat het een intensief onderzoek is voor de echoscopiste, waarbij zij zich goed moet kunnen concentreren. Om deze reden vragen we ook om niet met meer dan drie personen te komen;
- Er mogen tijdens het onderzoek geen foto’s of fimpjes gemaakt worden;
- Na afloop krijg je uiteraard een aantal foto’s mee.
20 wekenecho
(Tweede trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek)
De 20 wekenecho is onderdeel van Prenatale screening. Het doel van de 20 wekenecho is om onderzoek te doen naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of andere lichamelijke afwijkingen. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, waar de placenta gelokaliseerd is en of er voldoende vruchtwater is. De echo vindt plaats tussen de 18-21 weken zwangerschap en wordt op de praktijk zelf gemaakt.
Belangrijk is om je te realiseren dat niet alle afwijkingen met de echo op te sporen zijn, zoals stofwisselingsziekten, maar ook afwijkingen gemist kunnen worden door de beperkingen van echoscopisch onderzoek. Mocht er bij de 20 wekenecho een vermoeden bestaan op een afwijking, dan word je doorverwezen naar het Erasmus Medisch Centrum voor vervolgonderzoek. Hierbij kan ook blijken dat er niets aan de hand is met het kind.
Voor meer informatie over de 20 wekenecho verwijzen we je naar de volgende website: https://www.pns.nl/20-wekenecho.
De 20 weken echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar
Praktische informatie over het onderzoek:
- Het onderzoek neemt 40-50 minuten in beslag;
- Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen, omdat het een intensief onderzoek is voor de echoscopiste, waarbij zij zich goed moet kunnen concentreren. Om deze reden vragen we ook om niet met meer dan drie personen te komen;
- Er mogen tijdens het onderzoek geen foto’s of fimpjes gemaakt worden;
- Na afloop krijg je uiteraard een aantal foto’s mee.
Groeiecho
Een groeiecho is bedoeld om een indicatie te krijgen van de groei van het kind, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Deze echo kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden gemaakt. Dit wordt alleen op indicatie gedaan, niet standaard.
Liggingsecho
Bij 35-36 weken zwangerschap wordt bij zwangeren, waarbij wordt getwijfeld aan de ligging van het kind, een liggingsecho aangeboden. Deze echo is alleen bedoeld om te kijken of je kind in hoofd- of stuitligging ligt. We doen hierbij verder geen metingen van het kindje of de placenta
Indicatie echo's
Tijdens de zwangerschap kan extra echoscopisch onderzoek nodig zijn. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, groeiachterstand, een laagliggende placenta, voorgaande vroeggeboortes of baarmoedermond ingrepen. Wij zullen je vertellen of en wanneer een dergelijke echo gemaakt moet worden.
Het echoteam
Echoscopisten van verloskundige praktijken Brielle, Curavita, Hellevoetsluis, Schouwen-Duiveland en het Van Weel Bethesda ziekenhuis werken nauw met elkaar samen. Dit betekent dat zij allen in één echosysteem werken, laagdrempelig overleg met elkaar hebben en foto’s van echo’s delen voor kwaliteitsverbetering. Bij ziekte of in vakantieperiodes kan het zijn dat we voor elkaar invallen of je naar buurprakijk verwezen wordt voor een specialistische echo. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan aan bij ons.
Pretecho Hellevoetsluis
Als verloskundige maken wij tijdens de reguliere spreekuren geen pretecho’s; de echo’s die bij ons worden gemaakt zijn medische onderzoeken.
Wel bieden wij als praktijk pretecho’s aan. De pretecho’s worden gemaakt door onze assistente Kelly Spoorendonk.
Voor meer info, zie ‘Pretecho‘.