


Voor de eerste controle
Foliumzuur
Omdat je foliumzuur (vitamine B11) niet voldoende uit je voeding haalt, adviseren we te starten met het innemen van foliumzuur wanneer je een zwangerschapswens hebt en anders vanaf het moment dat je weet zwanger te zijn. Neem elke dag 1 tablet van 0,5 milligram in tot en met je 10e zwangerschapsweek. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of open schedel. De tabletten zijn zonder recept te verkrijgen bij een drogist of apotheek. Er zijn ook meerdere soorten multi-vitaminen verkrijgbaar waar voldoende foliumzuur in zit. Let er dan wel op dat deze geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap, het merk maakt niet uit.
Voedingsadviezen
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is afgeraden, omdat
hierbij schadelijke stoffen vrijkomen. Als je geen vlees of vis eet, is het tijdens de zwangerschap belangrijk erop te letten dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
Zie voor meer informatie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger.aspx
Kattenbak en Tuinieren
In uitwerpselen van met name jonge katten komt een parasiet voor, die een toxoplasmose-infectie kan veroorzaken. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. Ook een zandbak kan een bron zijn van toxoplasmose. Een toxoplasmosebesmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je overigens tegen deze ziekte beschermd.
Medicatie
Informeer ons altijd, maar ook je huisarts en tandarts over eventueel
medicijngebruik, ook als dit medicijnen zijn, die niet zijn voorgeschreven door een arts (zelfmedicatie van de drogist of apotheek). Zelfs voordat je zwanger wilt worden, is het nuttig dit aan hen te vertellen. Sommige stoffen hebben al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van je kind. Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. Let er hierbij op, dat er geen andere toevoegingen zijn, zoals bijvoorbeeld codeïne of cafeïne. Overschrijdt hierbij niet de toegestane dagelijkse hoeveelheid van 8x 500mg per 24 uur. Een plaatselijke verdoving, voor een behandeling door bijvoorbeeld de tandarts, is geen probleem, mits hij/zij op de hoogte is van je zwangerschap.
Roken
Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving (meeroken), beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor groeit de baby minder goed. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder. Ook is de kans groter op een miskraam, te vroege loslating van de placenta tijdens de zwangerschap en doodgeboorte. Tijdens de eerste levensjaren hebben kinderen van rokende moeders vaker ziekten aan de luchtwegen. Uit onderzoek is gebleken dat wiegendood meer voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Daarom ons dringende advies voor beide ouders, stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen met roken, dan kun je dit met ons bespreken of met de huisarts. Zie voor meer informatie en hulp bij stoppen met roken: www.stivoro.nl. Ook kun je persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken krijgen via Medipro. Op hun website www.medipro.nl of via 088-7867799 kun je contact krijgen met een van de hulpverleners. Zij zullen je ondersteunen bij het stoppen. De kosten hiervoor zitten in het basispakket van je verzekering, maar wel wordt je eigen risico eerst gebruikt.
Alcohol
Er is veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van alcohol tijdens de zwangerschap. Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, kan de alcohol afwijkingen bij het kind veroorzaken. Alcohol verspreidt zich over al het lichaamsvocht; na het drinken van alcohol door een zwangere vrouw zal het alcoholpromillage in het bloed van de moeder ongeveer even hoog zijn als in het bloed van de baby. Dit terwijl de baby veel kleiner is dan een volwassen lichaam en er in verhouding dus heel veel alcohol in de baby aanwezig is. Alcohol oefent invloed uit op verschillende cellulaire processen die plaatsvinden tijdens de ontwikkeling van de baby. Na de geboorte kunnen gevolgen van prenataal alcoholgebruik blijken uit een groeiachterstand, gezichtsafwijkingen en neurologische beschadigingen. Bij een kind met alle drie de kenmerken kan de diagnose van het foetaal alcohol syndroom (FAS) gesteld worden.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2005 het advies uitgebracht dat het voor de consumptie van alcoholhoudende drank niet mogelijk is om een veilige ondergrens vast te stellen, waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat er geen effect is op de vrucht en op de zwangerschap. Dit nuladvies is overgenomen door de KNOV. Daarom dus ons advies om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Zie voor meer informatie: www.STAP.nl
Drugs
Het gebruik van drugs in de zwangerschap wordt sterk afgeraden.
Softdrugs (cannabis, marihuana/wiet en hasj) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de zwangerschap en de baby.
Het is bekend, dat het gebruik van softdrugs de schadelijke werking van andere genotsmiddelen, zoals alcohol, versterkt.
Verslaafd zijn aan softdrugs heeft nadelige gevolgen voor de zwangerschap. De baby kan ontwenningsverschijnselen krijgen na de geboorte.
Harddrugs zijn een groot risico voor het ongeboren kind.
Cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn gevaarlijk.
Afhankelijk van het soort gebruikte drug kan het kind een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis krijgen en/of verslaafd raken.
Over paddo’s en smartdrugs is onvoldoende bekend.
Als je regelmatig harddrugs gebruikt, kan stoppen tijdens de zwangerschap ontwenningsverschijnselen
bij het ongeboren kind veroorzaken.
Doe dit in overleg met de verloskundige of huisarts.
Zij kunnen je verwijzen naar een specialist op dit gebied.
Schadelijke stoffen en straling
Probeer in de zwangerschap contact met de volgende stoffen zo veel mogelijk te vermijden:
- verf op terpentinebasis;
- ongedierte-bestrijdingsmiddelen;
- chemicaliën.
Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.
Wel zitten er in blondeermiddelen een lage hoeveelheid schadelijke stoffen, daarom raden we het af om tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap dit te gebruiken.
Moet er een röntgenonderzoek plaatsvinden in je zwangerschap, vertel dan meteen dat je zwanger bent.
Vaak kan de zwangere buik worden afgeschermd d.m.v. een loodschort, het kind krijgt dan zo min mogelijk straling.
Soms is het ook mogelijk het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.
Een MRI-scan kan zonder gevaar voor de baby worden gemaakt.
Van beeldschermen, mobiele telefoons en magnetrons is geen schadelijke invloed aangetoond.
Moeders voor moeders
Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelt zij urine in van zwangere vrouwen, hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland, van 6 tot 16 weken. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Deze medicijnen zijn niet op een chemische manier te maken en daarom hopen we dat er zoveel mogelijk net zwangeren mee willen doen voor dit goede doel. Zo kun je met jouw vreugde misschien ook bijdragen aan de vreugde van een andere vrouw.
Er worden wekelijks twee kratten met vier opvangbussen bij je geleverd (onopvallende auto). Deze kratten worden neergezet waar jij dit wilt (bijv. achtertuin of achter de vuilnisbakken). Je vangt zoveel mogelijk urine op in een week en de bussen worden weer voor je omgewisseld. Heb je dit liever niet thuis dan kun je ook de kratten wegbrengen naar het depot in den Bonsen Hoek.
Je hoeft de urine niet op je werk op te vangen als je dit niet wilt, alleen thuis is ook goed. Elk beetje telt en daar zijn we al blij mee!
Als je wilt starten komt de informatrice een keer bij je thuis en legt alles duidelijk uit, zij spreekt met je af waar de kratten gezet moeten worden en kan al je vragen beantwoorden. Ook krijg je een leuk cadeautje als dank voor je bijdrage.
Tijdens je aanmelding zullen we vragen of je mee wilt doen met Moeders voor Moeders. Dan geven wij je nummer door aan de informatrice. Je kan jezelf ook alvast opgeven of meer lezen op: www.moedersvoormoeders.nl.