Wat te regelen?
Kraamzorg
Wij raden je aan om in de eerste drie maanden van je zwangerschap je aan te melden bij een kraamzorgbureau. Wij werken in deze regio veel en goed samen met Kraamcentrum Dat en Kraamzorg de Eilanden. Uiteraard zijn er meerdere kraamzorg aanbieders in de regio en het is je eigen keuze om te beslissen bij wie jij je inschrijft. Tijdens de eerste controle krijg je folders mee van kraamzorgbureaus.
Er zijn jammer genoeg een aantal kraamzorginstellingen waar wij geen goede ervaringen mee hebben. Mocht je een andere aanbieder kiezen kun je altijd met ons overleggen. Kraamzorg wordt door merendeel van de verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Vraag bij je eigen verzekering na hoe dit voor jou geregeld is.
Zie verder Kraamperiode – kraamzorg voor wat je zoal kan verwachten van de kraamzorg in je kraamperiode.
Zwangerschapsverklaring
Werkgevers hebben een zwangerschapsverklaring nodig om jouw verlof te kunnen regelen. Op de zwangerschapsverklaring staan jouw naam, adresgegevens en je uitgerekende datum. Wij kunnen de verklaring direct voor je schrijven als je bij ons op de praktijk bent. De verklaring is pas rechtsgeldig van 16 weken en daarom geven wij de verklaring ook pas na die tijd aan je mee als je erom vraagt. We kunnen de verklaring niet naar je opsturen.
De zwangerschapsverklaring is niet te gebruiken voor ziekmeldingen of minder werken verklaring. Hiervoor moet je een verklaring/ beoordeling van de arbo-arts hebben.
22 weken prik
Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Vlak na de geboorte zijn baby’s
niet beschermd tegen kinkhoest, vaccineren kan pas bij twee maanden. Ze kunnen dan longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan
overlijden. Elk jaar komen zo’n 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Maar als je je tijdens de zwangerschap laat vaccineren tegen kinkhoest,
gaan de antistoffen via de placenta naar de baby. Die is dan ook in de
eerste maanden na geboorte goed beschermd tegen kinkhoest. Deze vaccinatie kan je halen vanaf tweeëntwintig weken en beschermt ook
tegen difterie en tetanus. Als jij de vaccinatie haalt dan krijgt je baby een
prik minder en start een maand later met vaccinaties.
Meer info: 22 wekenprik | Rijksvaccinatieprogramma.nl
Afspraak maken 22 weken prik: Afspraak maken voor de 22 wekenprik en griepprik | Rijksvaccinatieprogramma.nl
Kraampakket
Tijdens je bevalling en de kraamperiode heb je een kraampakket nodig. Ook wanneer je in het ziekenhuis wil of moet bevallen. In het kraampakket vindt je kraamverbanden, onderleggers, bevallingsonderlegger, matrasbeschermer, steriele gaasje, navelklem, alcohol 70%, desinfecterende zeep/gel, netbroekje en handschoenen.
Veel verzekeringen verstrekken het kraampakket. Hiervoor moet je de verzekering bellen of via de app/website aanvragen zodra je de uitgerekende datum weet Rond de 30-34 week van je zwangerschap wordt het pakket naar je toegestuurd, mits je hiervoor bent verzekerd. Mocht je geen pakket vergoedt krijgen, dan kun je er zelf een aanschaffen bij de apotheek, Prenatal, de grotere drogisterijen of online.
Klossen en po
Het is van belang dat vanaf 36 weken van je zwangerschap je bed verhoogd wordt. De minimale hoogte moet 70 cm zijn, 80 cm heeft de voorkeur. Dit is van belang voor tijdens de (thuis)bevalling en de kraamperiode. De hoogte is nodig om de controles goed uit te kunnen voeren bij jou tijdens de bevalling en de kraamperiode. Ook om je te begeleiden en helpen bij de borstvoeding. Om je bed te verhogen kun je gebruik maken van klossen/ bedverhogers. Het is niet toegestaan om je bed te verhogen door matrassen op elkaar te stapelen, dit wordt te zacht en hier zak je in weg..
Bij een thuisbevalling hebben we incidenteel een po (ook wel ondersteek genoemd) nodig. Wil of moet je in het ziekenhuis bevallen dan is het niet nodig om de po in huis te halen.
Wanneer je tijdens de zwangerschap veel klachten hebt van je bekken en je geen toilet op dezelfde verdieping in huis hebt als je slaapkamer, dan kan het handig zijn om voor de laatste maand van je zwangerschap en je kraamperiode een po stoel te lenen. Dit scheelt je veel trappen lopen.
Deze bovenstaande hulpmiddelen zijn gratis te leen (max. 90 dagen) via kraamzorg DAT (mits je hier staat ingeschreven voor kraamzorg), tel: 0165-341334. (po stoel niet te leen bij DAT).
Anders ook te leen via #1 Thuiszorgwinkel. 50 Winkels en Webshop | Medipoint
Zwangerschapscursussen
- Mamafit: Een uurtje lekker sporten met andere zwangeren. Sporten is erg belangrijk in de zwangerschap. Het houdt je fit. Fitheid is van groot belang in de zwangerschap en helpt mee aan een goede bevalling. Naast het sporten wordt er met regelmaat ook praktische informatie gegeven over de zwangerschap en de bevalling. 🡪 MamaFit – Fit blijven tijdens en na de zwangerschap – FysioFit Hellevoetsluis
- Zwangerschapsyoga: Zwangerschapsyoga als voorbereiding op jouw bevalling (sandradejager.nl)
- Zwangerschapsyoga, Zwangerschapsmassage, babymassage en baby/kinderyoga in Hellevoetsluis: www.moeki.nl
- Zwangerschapszwemmen in Hellevoetsluis: www.sportfondsen.nl
- Cursus ‘Samen bevallen’ in Brielle of Middelharnis: Cursussen – Samen Bevallen
- 1-daagse zwangerschapscursus PregnanSea in Hellevoetsluis 🡪 AmBirth – Zwangerschapscursus PregnanSea
- Hypnobirthing (verschillende cursussen): Hypnobirthing Hellevoetsluis | Fijn bevallen met hypnobirthing (muchamama.nl)
- Verschillende cursussen aangeboden via Kraamzorg DAT: Cursussen Voorne-Putten | Kraamcentrum DAT
Erkenning van het ongeboren kind en gezamelijk gezag
Als je zwanger bent en niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap hebt dan kan de vader het ongeboren kind erkennen (vanaf 16 weken zwangerschap en uiterlijk voor de bevalling). De moeder moet hier schriftelijk toestemming voor geven. Door de erkenning krijgt een kind dat buiten het huwelijk is geboren een wettelijke vader. Als jullie een getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, hoeft de vader geen erkenning aan te vragen. De partner hoeft niet de biologische vader te zijn.
Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.
Het is belangrijk dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen uitoefenen. En dat beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van kinderen.
Gezamenlijk gezag is bijvoorbeeld belangrijk als u:
- een verhuizing doorgeeft of een reisdocument aanvraagt;
- met een minderjarige naar het buitenland reist;
- uw kind inschrijft op school of een kinderdagverblijf;
- u een medische beslissing moet nemen of het medisch dossier van uw kind wil inzien.
Gezamenlijk gezag is ook belangrijk bij de juiste berekening van toeslagen of als 1 van de ouders die gezag heeft, overlijdt.
Je kunt de erkenning van het ongeboren kind doen bij burgerzaken van de gemeente. Hiervoor moet vader een geldig identiteitsbewijs meenemen. De akte van de erkenning is nodig bij de aangifte van de baby na de geboorte.
Als jullie willen dat de baby de achternaam van partner krijgt, dan moeten zowel partner als moeder bij de erkenning aanwezig zijn en beide jullie legitimatie meenemen.
Om erkenning van de ongeboren vrucht te doen, moet er via de website van de gemeente bij burgerzaken een afspraak worden gemaakt.